Ekonomika

Německo je surovinově relativně chudá země, hospodářství je převážně soustředěno v sektoru průmyslu a služeb. Zemědělsky se využívá více než polovina plochy státu, zemědělství zaměstnává jen kolem 2-3% práceschopného obyvatelstva. orná půda představuje 34% plochy státu, 4% orné půdy jsou zavlažovány. Německo mělo v roce 2007 hrubý domácí produkt asi 2,4 bilion eur, má třetí největší národní hospodářství světa. V hrubém národním produktu na osobu je Německo na 19. místě na světě, v Evropské unii na 13. místě.

Hrubý národní produkt v roce byl 28 153 €, hrubý domácí produkt v roce 2006 2 307,2 mld. €, na obyvatele činil v roce                2006 28 012         €.

V sektoru služeb pracovalo v roce 2006 63,8% obyvatel, v průmyslu 33,4% a v zemědělství 2,8%. Služby produkovaly v roce 2006 68,5% národního důchodu, průmysl 30,2% a zemědělství 1,3%.

Německo je největším exportérem na světě. V životní úrovni je Německo dle Indexu lidského rozvoje (HDI) na 22. místě na světě.

Německo je na světové špičce v automobilovém, elektrotechnickém, ve strojírenství a v chemickém průmyslu.

Z 500 největších firem světa je 37 německých, mezi nejvýznamnější patří Daimler, Volkswagen, Allianz, dále Siemens a Deutsche Bank. Mezi další firmy známe v celém světě patří E.ON, Deutsche Post, Deutsche Telekom a Metro a BASF.

Po druhé světové válce se tři tradiční průmyslové oblasti (Horní Slezsko, Sasko, Porúří) staly součástí tří států, a proto měly odlišné podmínky pro svůj rozvoj. Horní Slezsko připadlo Polsku téměř celé, a tím bylo pro Německo ztraceno. Sasko se za dobu existence NDR stalo nejproblematičtější oblastí Evropy. Po válce bylo mnoho továren odvezeno do SSSR. Měl zde být vytvořen komplex závodů těžkého průmyslu, ač se tu těží pouze hnědé uhlí. Výroba se omezila a výsledkem je největší nezaměstnanost. V Porúří (Dortmund, Essen, Duisburg) byla ohromná naleziště černého uhlí. Dodnes se zde těží kamenné uhlí. Pro Německo je výhodnější uhlí dovážet. Přesto však zůstává spolu s USA na prvním místě ve světě v těžbě hnědého uhlí i v jeho spotřebě.

Fotogalerie